top of page

"Hayır şampanya değil bir kere, Prosecco bu!"

Özel bir gündesiniz ve kutlama yapmak istiyorsunuz. Aklınıza ilk gelen içecek ne olurdu?

Çevremde bu soruyu sorduğumda aldığım yanıt hep aynı: Şampanya!

Ancak, son dönemlerde hem yakın çevremde hem de katıldığım etkinliklerde şampanya ve diğer köpüklü şaraplarla ilgili bir anlam kargaşası olduğunu fark ettim. Hele bir de Prosecco daha kolay erişilebilir olduğundan beri…

Her şeyden önce, en prestijli içkilerden şampanyanın tarihçesine kısaca değinelim. Şarabın anavatanı olan Fransa’da, 17. yüzyıl (yy) ortalarında şarap ticareti konusunda bölgeler arası bir savaş vardır. Champagne bölgesi ise sert iklim koşullarından dolayı bağcılığa çok uygun değildir. Bu nedenle, bağcılıkla uğraşan halk üzümü tam anlamıyla olgunlaşmadan toplamak durumunda kalmaktadır. O dönem, bir keşiş olan Dom Perignon Champagne bölgesini ziyaret ettiğinde üreticilere şaraplarını ikinci kez mayalamaları gerektiğini söyler. Daha lezzetli olması için de şişelere biraz şeker ve maya katar. Şişenin içinde tekrar mayalanan şaraplar oluşan gazın basıncıyla patlamaya başlar ve büyük zayiatlar oluşur. Ancak, lezzet bakımından daha önce hiç içmedikleri kadar lezzetli şaraplar elde eden üreticiler çareyi daha sağlam şişe arayışında bulur. Bu arayış Birleşik Krallık topraklarına kadar yayılır. 19. yy başlarında gerçekleşen Fransız – Rus savaşı esnasında Champagne bölgesine gelen Ruslar içtikleri bu değişik aromalı şarabı çok beğenir ve savaş sonrasında ülkelerine götürmeye karar verir. Adına da bölgenin isminden esinlenerek şampanya derler. Namının Rusya’dan İngiltere’ye hızla yayılmasıyla birlikte şampanya, Fransa sarayının en değerli içkisi haline dönüşür.

Bütün bu gelişmelerden sonra dünya çapında şarap konusunda rekabet eden bölgelerin hepsi köpüren şarap konusuna eğilmiştir. Her bölge kendi köpüren şarabını üretirken bazı nüanslar ekleyerek ürünlerini farklılaştırmayı amaçlamıştır. İşte bu durum 19. yy’de, İtalya’da Prosecco’nun ve İspanya’da Cava’nın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kutlamalarda ikram edilmesinin yanı sıra günümüzde çoğu mekânda ve davetlerde aperitif olarak köpüklü şaraplar ön plana çıkmaktadır.

Bu 3 köpüklü şarap türüyle ilgili bilmeniz gereken temel farklar:

  • Şampanya Fransa’nın Champagne bölgesinde üretilirken; Prosecco İtalya’nın Veneto, Cava ise İspanya’nın Catalonia bölgesinde üretilmektedir.

  • Şampanya Pinot Noir, Pinot Meunier veya Chardonnay üzümlerinden elde edilirken; Prosecco Glera; Cava ise Macabeu, Parellada veya Xarello üzümlerinden üretilir.

  • En yüksek şişe içi basınca sahip olan şampanyadır.

  • Şampanyanın alkol oranı, Prosecco ve Cava’dan ortalama 1 ila 2 derece daha yüksektir.

  • Orta kalite bir şampanyanın fiyatı, benzer kalite bir Prosecco’nun yaklaşık 2,5 katıdır.

  • Dünya tarihinde ilk defa 2013 yılında üretilen Prosecco adedi, şampanyayı geride bırakmıştır.

İster şampanya ister Prosecco için, tüketirken önemli olanın lezzet uyumu olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Bir sonraki yazımda Avrupa havaalanlarında en çok karşılaştığımız köpüklü şaraplardan Schlumberger Rose tadım notlarımı paylaşacağım. Umarım ilginizi çeker :)

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page